Srnčie stehno na víne s pomarančmi
Posted 27/08/2009
on:800 g srnčieho stehna bez kosti, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, olej, 150 g koreňovej zeleniny, tymian, bazalku, 0,5 l červeného vína, 350 g pomarančov, 1 lyžicu kukuričného škrobu, 1 dl kondenzovaného nesladeného mlieka, citrón, 2 lyžice masla
Očistené, vykostené, umyté, osušené a odblanené srnčie stehno sa osolí, okorení a opečie na oleji zo všetkých strán. Do oleja po opekaní sa pridá na plátky nakrájaná koreňová zelenina, tymian, bazalka, strúhaná kôra z dobre umytého pomaranča, spolu sa opraží, zastrekne vínom a pridá časť jadierok zbavených, olúpaných pomarančov. Do základu sa vloží opečené mäso a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia a podľa potreby dolieva vínom. Udusené mäso sa vyberie a uchová v teple. Základ sa zahustí škrobom rozmiešaným v kondenzovanom mlieku, pridá sa zvyšok vína a nechá dobre povariť. Počas varenia sa omáčka občas zamieša, podľa potreby sa pridá voda a nakoniec sa prepasíruje. Omáčka sa dochutí soľou, citrónovou šťavou a zjemní maslom. Mäso sa krája na tenké plátky, kladie na tanier, poleje omáčkou a navrchu ozdobí dielikom pomaranča. Vhodné prílohy: žemľové knedle, zemiakové krokety.
Pridaj komentár